Hoe het begon

De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1784. Vele honderden huisbrouwerijen die Vlaanderen telde, brouwden bier voor eigen gebruik als nevenactiviteit van landbouwbedrijvigheid, omdat het veiliger was bier te drinken dan water! . In Ertvelde werd toen brouwerij “DE PEER” gesticht door ene Jean Baptiste De Bruin die het brouwen van bier tot een hoofdactiviteit maakte en het bier commercialiseerde.
De Bruin huwde Angelina Petronella Schelfaut die het brouwen van bier verderzette na zijn dood. Toen zij stierf liet ze de brouwerij na aan haar neef, Jozef Schelfaut, die haar vele jaren had bijgestaan en de regels van de brouwkunst beheerste. Zijn dochter Margriet huwde Paul Van Steenberge, professor in de microbiologie aan de Gentse brouwerijschool, en na de eerste wereldoorlog kwam de brouwerij onder zijn leiding. In 1919 wijzigde hij de naam van de brouwerij in “BROUWERIJ BIOS”, naar het gelijknamige bier dat toen in productie kwam. Helaas lag zijn hart in de politiek en niet in de brouwerij. Hij was burgemeester van Ertvelde en zetelde in de senaat. Hoewel hij niet veel aanwezig was in de brouwerij, was hij een echt zakenman en dankzij zijn achtergrond als professor microbiologie aan de technische hogeschool van Delft, waar hij samenwerkte met een leerling van Louis Pasteur, handelde hij met kennis van zaken: hij lanceerde met succes diverse bieren als Bios Vlaamse Bourgogne (oud bruin) en Leutebock (pils). Hij investeerde in een nieuwe brouwzaal, nieuwe tanks, en schakelde van houten vaten over op glazen flessen. Hij paarde zakeninstinct aan brouwerspassie en werd aan gezocht om toe te treden tot een cooperatie toen vele brouwerijen in moeilijkheden kwamen ten tijde van de oorlog. Zo kon hij kosten besparen en werd de kennis onder de brouwers gedeeld. Iets wat de dag van vandaag ondenkbaar is …

Maar dat kon zijn echtgenote Margriet, die toen voornamelijk bezig was met de opvoeding van haar in 1914 geboren zoon Jozef Van Steenberge, niet aanvaarden. Zij had de brouwerij geërfd van haar vader en lid worden van een coöperatie stond voor haar gelijk aan een verkoop: ‘ ik ben geboren als brouwer, en ik zal sterven als brouwer’ maakte zij iedereen duidelijk. Gelukkig hield ze voet bij stuk en had haar zoon ook de passie voor het brouwen.
Na het overlijden van zijn vader in 1962, nam Jozef Van Steenberge de leiding van de brouwerij over. Hij oriënteerde de brouwerij opnieuw op de productie van kwaliteitsbieren van hoge gisting. De eigen mouterij en hopwinning, door Jozef Schelfaut aangeplant, verdwenen en werden vervangen door een aankoopbeleid van grondstoffen, gevoerd op basis van lastenboeken met de hoogste kwaliteitseisen. Toch duurde het tot zijn 64e vooraleer Jozef Van Steenberge zich ten volle met de brouwerij bezighield, na een carrière in de politiek als burgemeester en als senator, zoals zijn vader. Pas toen startte de brouwerij met het brouwen van speciaalbier van hoge gisting met nagisting. Omstreeks dezelfde periode, namelijk in 1978 verwerft de brouwerij het recept van het bier dat de Paters Augustijnen in hun klooster te Gent brouwden. Het wordt verder op punt gesteld in Ertvelde en in 1982 komt de “AUGUSTIJN” op de markt. Meteen een weergaloos succes en nog steeds het paradepaard van de brouwerij. Met de andere hoge gistingsbieren PIRAAT en GULDEN DRAAK wordt het rijke gamma vervolledigd. Een schot in de roos, zo blijkt jaren later: in het begin van de jaren tachtig was de afzetmarkt voor de speciaalbieren met een hoog alcoholgehalte vrij beperkt. Sinds 2000 ontstaat een duidelijke trend in de biermarkt wereldwijd: de vraag naar pilsbieren kent jaar na jaar een sterke daling ten voordele van de degustatiebieren met hun volle en complexe smaak. Jozef Van Steenberge had dit op één of andere wijze voorzien. Dankzij de focus op deze bieren, kon de brouwerij overleven en groeien, klaar voor de volgende generaties … In 1990 ging de leiding van het bedrijf over naar Paul Van Steenberge, zoon van Jozef. Er kwam een nieuwe, volledig computergestuurde brouwzaal, een computergestuurde vatenvullerij, een eigen waterzuiveringsinstallatie, een nieuwe bottelarij en stoomvoorziening op aardgas. De verwachte verzadiging van de binnenlandse markt was een belangrijke stimulans om afzetmogelijkheden in het buitenland te prospecteren.

In 1998 kwam Jef Versele, neef van Paul Van Steenberge en inmiddels 7e generatie van de brouwersfamilie het team versterken. Onder zijn impuls steeg de export van het aantrekkelijke aanbod van hoge gistingsbieren tot 60%, waarbij de voornaamste exportlanden de VS, Nederland en Italië zijn.
Om de ambitieuze plannen voor de toekomst te realiseren, werd in 2009 het AUGUSTIJN gamma aangevuld met AUGUSTIJN DONKER. De lancering van dit nieuwe bier was de gepaste aanleiding om over te gaan tot een frisse en hedendaagse restyling van AUGUSTIJN BLOND en AUGUSTIJN GRAND CRU. Deze lancering neemt natuurlijk niet weg dat er verder wordt gewerkt aan nieuwe bieren, nieuwe presentaties en een voortdurende optimalisering van de bedrijfsprocessen met borging van de constante kwaliteit.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief? Klik hier om je in te schrijven